fbpx

Hogyan készüljön el az esküvői dekoráció a Nagy Napra

Szerző
Hajnik Ágota

Az esküvői dekoráció az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb téma, amikor belevágtok a Nagy Nap megszervezésébe. A legtöbb Menyasszony a dekoráción vagy a menyasszonyi ruhán kezd el először gondolkodni, teljesen természetes módon. Ebben a blogcikkben a dekoráció megalkotásához, a dekor koncepció összeállításához adok gyakorlati tippeket, tanácsokat számodra 9 ponton keresztül.

1, Menetrend

Egy esküvő megszervezése akkor halad jó ütemben, ha jó sorrendben haladtok a teendőkkel, ekkor tudjátok elkerülni a stresszt, a kapkodást a készülődés időszaka alatt és az esküvő előtti hetekben.

Elsőként NE a dekoráció témakörével kezdj a szervezés legelején, mert rengeteg időt elvisz, annyira sok apró részletre és elemre kell a dekor kapcsán odafigyelni, annyi kérdés és döntésre váró részlet merül fel, hogy addig a minőségi, tapasztalt szolgáltatók naptára mind betelik, mire a dekoráció részleteivel bajlódtok hosszú heteken keresztül.

Azt követően vágjatok neki a dekor koncepció megalkotásának, amikor már kiválasztottátok a tökéletes esküvői helyszínt, tehát már fixálódott az esküvőtök dátuma, és a számotokra ideális esküvői szolgáltatókat is mind kiválasztottátok (Esküvőszervező, Ceremóniamester/Vőfély, Fotós, Videós, Zenekar, Dj). Erről írtam már korábban egy részletesebb blogcikket, „Hogyan kezdj neki az esküvőd megszervezésének és milyen sorrendben haladj” címmel, vess rá egy pillantást.

2, Helyszín

Már az esküvő helyszíne adni fog egy alap hangulatot, stílust, miliőt az esküvőtöknek és ezt érdemes tovább finomítani, csiszolni, ünnepibbé és személyre szabottá tenni a dekorációval. Éppen ezért, érdemes úgy kiválasztani az esküvőtöknek otthont biztosító helyszínt, hogy az stílusban a lehető legjobban passzoljon az egész esküvőtök koncepciójához, a fejetekben és szívetekben megjelenő elképzeléshez.

Sokszor tapasztalom Esküvőszervezőként a hozzám forduló Jegyespároknál, hogy olyan helyszínre esik a választásuk, ami stílusban teljesen eltér attól az elképzeléstől, amit az esküvőjükön látni szeretnének és a dekoráció segítségével szeretnék azt teljesen átformálni, átöltöztetni. Valójában ez is egy járható út, de jóval költségesebb lesz a végeredmény. Gondolok itt például arra, hogy a teljes bútorzatot le kell lecserélni, plusz mennyezeti dekorelemeket, ill. sok-sok plusz dekorációt kell használni a vágyott eredmény érdekében.

Inkább szánjatok több időt a tökéletes esküvői helyszín megtalálására, de az legyen valóban a legjobb választás számotokra, mind stílusban, elrendezésben és ár-érték arányban.

Ha segítségre van szükséged a tökéletes esküvői helyszín megtalálásában, akkor keress bátran elérhetőségeimen.

3, Tudatos haladás: koncepció és összhang

Ha elkezdesz inspirációs képeket gyűjteni pl. Pinterestről, akkor szembesülni fogsz azzal, hogy ma már végtelen sok lehetőség és opció közül választhatsz a dekoráció témakörében is. Döbbenetesen nagy a túlkínálat és ez méltán okozhat frusztrációt számodra.

Elsőként érdemes a dekor koncepció megalkotásával kezdeni, ami tökéletes összhangban van a Ti elképzeléseitekkel és személyiségetekkel, majd csak ezt követően kibontani az apróbb részleteket, elemeket. Az szokott a legnagyobb kihívás lenni ezzel kapcsolatban, hogy folyamatosan szem előtt kell tartani a nagy egész képet, miközben az apróbb dekorelemek kapcsán hoztok döntéseket és minden kisebb részletnél törekedni kell a tökéletes összhangra, hogy minden egységes egészként illeszkedjen ízlésesen egymáshoz.

A legjobb tanácsom az, hogy kérj fel egy tapasztalt, megbízható dekorost a dekoráció teljes kivitelezésére. Hidd el az a rutin és szakértelem megfizethetetlen lesz, amivel egy tapasztalt dekoros rendelkezik.

Egy tapasztalt dekoros úgy tud javaslatokat és tanácsokat adni, hogy már látja maga előtt az egész dekorációt megelevenedni a legapróbb részletekig és segíteni tud maximálisan személyre szabni a dekorációt, úgy, hogy az egyedi személyiségjegyeitek is megjelenjenek a Nagy Napon. Illetve változó stílusok keveredésénél is tud olyan szakmai tanácsokkal segíteni, hogy a végeredmény egy szemet gyönyörködtető látvány legyen.

Habár kecsegtető a gondolat, hogy majd a dekorációt magad készíted teljes egészében és majd szeretteid segítenek Neked az installálásban, de a gyakorlatban ez sajnos másképp szokott kinézni.

Egy egyszerűbb dekoráció installálása is egy tapasztalt dekoros csapatnak minimum 1,5-2 órát igénybe vesz és ekkor nem is számoltam bele azt, hogy mondjuk boldogságkapu is épül a szertartásrészhez. Amikor ezt készíteni kellene, akkor Neked Menyasszonyként éppen készülődnöd kellene, a sminkesnél vagy fodrásznál kellene ülnöd maximális nyugalomban és kényelemben, életed egyik legszebb, megismételhetetlen napjára készülődve.

Ha a szeretteidre, barátaidra bízod a dekoráció kivitelezését, akkor mindenképp számíts aznap jó pár beérkező telefonra és záporozó kérdésekre, ugyanis mindig fel szoktak merülni váratlan helyzetek, vagy olyan dolgok, amikre előre nem gondoltatok, hiszen először készítetek dekorációt az esküvőtökre és mindez nem kevés fejfájást okozhat Neked, ami ugyanúgy megkeserítheti a készülődéssel töltött órákat.

4, Szín(ek)

Ha a dekorkoncepció összeáll, akkor ezzel együtt általában a színek is fixálódni szoktak, de ha a színek kapcsán bajba kerülsz, akkor hívd segítségül a Pinterest inspirációkat, hogy könnyebben döntést tudj hozni a képeket nézegetve.

Engedjétek bátran szabadjára a képzeleteteket.

Ha téli esküvőt terveztek, akkor is lehet bátran vidám, vagy púderesebb színeket használni a dekorációban, nem kötelező az évszakhoz igazodni és mindenáron kéket belecsempészni a dekorba, ha télen kerül sor a Nagy Napra.

Tipp: A színek kapcsán gondolkodjatok akár színes textilekben is, pl. színes asztalterítő, színes textil szalvéta. A színes textilek látványban sokkal jobban öltöztetik a helyet, kitöltik a teret színekkel, érdemes ebben egy tapasztalt dekoros tanácsát kikérni.

5, Legyen egyedi

Van egy jelmondat, amit nagyon gyakran használok és elismétlek a hozzám forduló Jegyespároknak: a Ti esküvőtök, a Ti szabályaitok.

Bátran válasszatok olyan stílust, színeket, helyszínt, ami számotokra a legjobban tetszik és a legjobb érzéssel tölt el benneteket. Ha valaki kifogást emel ez ellen, akkor nyugodtan hivatkozzatok arra, hogy mindenkinek volt vagy lesz lehetősége olyanra szervezni az esküvőjét, amilyenre saját maga szeretné/szerette volna, most viszont rajtatok a sor, mert ez a Ti esküvőtök és a Ti döntéseitek, pont.

6, Trend

Nem igazán hiszek a trendekben. Szerintem a trendet és a divatot mi magunk alakítjuk és szakmai véleményem szerint nem onnan kell kiindulni egy esküvő megszervezésénél, vagy dekoráció összeállításánál, hogy ma mi divatos és mi nem, mert az közel sem biztos, hogy egyezik a Ti ízlésetekkel, személyiségetekkel.

Ha egy picit körbe nézünk a világban, látható, hogy a múlt évtizedek divathullámai újra-újra visszatérnek, így kár azon aggódni, hogy valami ódivatút választotok. Inkább azt tartsátok szem előtt, hogy mi az, ami a leginkább passzol a Ti személyiségetekhez és elképzeléseitekhez. Elvégre ez a Ti esküvőtök, tükrözze vissza a Ti egyedi személyiségjegyeiteket. 🙂

7, Térelrendezés

A dekoráció kapcsán ne csak a vendégasztalok dekorjára és a menyasszonyi csokorra gondolj, hanem tervezd azt is meg, hogy milyen lesz a szertartáshelyszín berendezése, dekorációja, a welcome rész, a fotózkodás helyszíne, vagy a tánctér.

Még mielőtt belevágsz a vendég asztalok dekorjának megálmodásába, először fixáljátok a helyszínnel, hogy a vacsora alatt várhatóan milyen lesz az asztalok elrendezése, ill. körasztalok vagy tábla asztalok mellett fognak ülni a vendégeitek, vagy vegyesen lesz használva a két típusú asztal az elrendezésben. Ez nagyban meghatározza az asztalok dekorációját is.

Habár ez alapvetőnek tűnik, mégis sokszor látom, hogy a Menyasszonyok annyira el tudnak veszni a Pinterest képekben, hogy figyelmen kívül hagyják a helyszín adottságait és lehetőségeit, majd újra többlet energiát és tervezés igényel az, hogy a realitás talaján tervezzék újra a dekorációt, a helyszín adottságaihoz igazodva.

8, Grafikai elemek

A dekorációval szorosan összefügg a meghívó és minden olyan grafikai anyag, ami majd az esküvőtökön megjelenik, pl. ültetőkártya, ülésrend, asztalszám, köszöntőtábla, stb.

Először a dekor koncepció megalkotásával kezdj, majd utána vágjatok neki a meghívó kiválasztásának, ill. a meghívó szöveges részeinek megalkotásának.

A meghívó az első ízelítő az esküvőtökről, tükrözni kell stílusában, színeiben, formájában az esküvőtök koncepcióját, stílusát és egyben a Ti személyiségeteket is.

Javaslom, hogy a meghívó kapcsán is kérjetek szakértő segítséget.

9, Büdzsé

A büdzsé egy fontos rész minden esküvőnél, hiszen mindenki szeretné a lehető legjobban beosztani a rendelkezésére álló költségkeretet. Egy esküvőnél nagyon sok ponton lehet a minőség megtartásával úgy költséghatékony megoldásokat találni, amivel ugyanazt a végeredményt kapjátok. Ezzel együtt viszont nagyon sok ponton meg is tud szaladni észrevétlenül a büdzsé, ami váratlan meglepetéseket okozhat Nektek.

Ezzel kapcsolatban örömmel osztok meg Veletek személyre szabott tanácsokat egy esküvői tanácsadás keretein belül.

Ha szeretnéd a dekoráció és az esküvőd részleteit mind egy helyen vezetni, átláthatóan és részletesen magad előtt látni, akkor ajánlom figyelmedbe a Menyegzői Tervező Naplót, ami egy komplex esküvőszervezői segédlet kifejezetten Jegyespároknak összeállítva.

Tartsátok végig szem előtt, hogy az esküvőtök egy egyszeri, megismételhetetlen esemény. Az lenne a fontos, hogy mind a ketten élvezni tudjátok mind a készülődés időszakát, mind magát a Nagy Napot, hogy olyan örömteljes élményekkel gazdagodjatok a szeretteitek körében, amik elkísérnek Titeket egy életen át.

Bízom benne, hogy segíteni tudtam ezzel a néhány gondolattal, hogy könnyebbé és boldogabbá váljon számotokra az esküvői készülődés.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, vagy segítségre van szükséged a szervezésben, esetleg az esküvőd lebonyolításában, akkor írj nekem bátran. 🙂

Legyen szép napod és legyen mosolygós a menyegzőre készülődésed, 🙂

~Ágota~

Megosztás:

Még több cikk

Esküvői helyszín vis maior – mi van, ha leég a helyszín az esküvő előtt?

Tavaly volt egy visegrádi esküvőm, ahol a Jegyespár pont a most (2024. márc. 09-én) leéget...

Tovább olvasom

30 fős exkluzív esküvő 2 millió Ft alatt

Prémium minőség költséghatékonyan, Budapest egyik legelegánsabb helyszínén, a Gundel Pal...

Tovább olvasom

„a Mi esküvőnk, a Mi szabályaink”

Beleszólnak az esküvőtök szervezésébe? Szájhúzásokkal, fintorral, lehurrogással találk...

Tovább olvasom

Milyen a tökéletes esküvő?

Az én definícióm szerint a tökéletes esküvő: önazonos, Titeket tükröz, a Ti személyis...

Tovább olvasom

Hogyan válassz esküvői fotóst és videóst a Nagy Napra?

A Nagy Nap után az esküvői fotók és videó felvételek őrzik azokat a csodaszép pillanatok...

Tovább olvasom

Hogyan tud igazán különleges és meghitt lenni az esküvői szertartás? Beszélgetés Plesz Márti Szertartásvezetővel

Egy esküvőn az egyik leginkább várt és legszebb rész maga a szertartás, amely során szere...

Tovább olvasom
  • Copyright 2023 Minden jog fenntartva

Copyright 2023 © Minden jog fenntartva | MenyegzőreFel