fbpx

9 + 1 tipp a környezettudatos esküvőért

Szerző
Hajnik Ágota

Egyre népszerűbb téma és égető probléma a környezetvédelem, ezért beszéljünk egy picit arról, hogy egy esküvőn milyen környezetkárosító elemek lehetnek és azokat hogyan lehet elkerülni, hogyan lehet egy esküvőn környezettudatos maradni, és az önfeledt mulatozás mellett óvni, védeni a saját környezetünket, összeszedtem ehhez néhány tippet, tanácsot.

1, lufi engedés

Baromira környezetszennyező és káros nem csak az állatvilágra, de az egész környezetre. Igen, még a megtévesztő „lebomló” lufik is iszonyat károsak. Egy lufi több év alatt bomlik le (még a lebomolónak is kell több hosszú év!), gondold el, hogy addig ott hányódik a földeken. Ha felengeded egyszer ki fog pukkanni és leesik a földre, amit az állatok eledelnek néznek, vagy szimplán beletekerednek (pl. egy teknős vagy madarak) és elpusztulnak, mert bizony az a lufi évek múlva bomlik le.

Nagyon szép, ahogy a színes lufikat elfújja a szél, de légyszi ne tedd. Potom 30 másodperc az egész és cserébe lehet megölsz vele 30-40 állatot.

Helyette: buborék fújás, esti csillagszórós vonulás, rózsaszirom szórás, stb. a kreativitásodra van bízva.

2, műanyag szívószál a limonádékhoz

Ugyanez a helyzet. Főként, mert egyszer használatos mindegyik és mind-mind a szemétben köt ki…így is gond a hulladékkezelés manapság, ne gyarapítsuk.

Szép, színes, izgi a gyerekeknek, de káros.

Helyette: kérjétek meg a cateringet, hogy limonádés pohár szélére tegyenek valami guszta gyümölcsöt, amit szívesen elfogyaszt a násznép, vagy tegyenek sok színes gyümölcsöt az italba, így észre sem vehető, hogy nincs szívószál a pohárban. Mindannyian tudunk szívószál nélkül inni, kizárt, hogy ez probléma legyen egy rendezvényen a vendégeknek.

3, bye-bye műanyag

Ha tehetitek, intsetek búcsút minden egyszer használatos dolognak és műanyagnak, amik azonnal a szemétben végeznék egy esküvőn vagy egy rendezvényen.

4, esküvői dekoráció

Tudom ez egy komplexebb téma és a dekoráció fontos, hiszen szeretnétek igazán jól érezni magatokat az esküvőtökön egy szépségesen kidekorált helyszínen a szeretteitek körében.

Az élővirágok, növények az esküvő után sajnos mind-mind a szemétben végzik, hiszen elhervadnak, kifejezetten az esküvőre lettek összekomponálva.

Környezetkímélő megoldás: a megmaradt élővirágokat felajánlani és elvinni olyan szervezetekhez, ahol sok-sok ember még gyönyörködhet bennük napokig, pl. idősek otthonában. Ehhez a dekoros cég nyitottsága, rugalmassága is kell, aki lebontja majd a dekorációt.

Ötlet: szezonális virágokat használni a dekorációban, elkerülve a külföldi importálást, ami egyébként drágább is.

Ötlet még: a kültéri szertartáshoz használjatok selyemvirágot, amit többször fel lehet használni még és a tűző napon sem adják meg magukat röpke pár órácska alatt (a dekoráció ált. délelőtt elkészül, de a szertartás délutáni időpontban szokott lenni). Ma már nagyon élethű virágokat lehet kapni, amiről senki meg nem mondaná, hogy nem igazi. Egyébként más dekoremelehez is tudtok élethű selyemvirágot használni, kérjétek dekorosotok tanácsát ezzel kapcsolatban.

5, köszönetajándék

Műanyag és papírból készült mütyürök helyett (amelyet azonnal kidobnának) inkább ajándékozzatok pici cserepes virágokat, vagy virágmagokat a násznépnek, amelyek az esküvő után is továbbélnek – let love grow. 🙂

Jó ötlet még a házi lekvár, méz, pici házi pálinka is ajándékként, amely szintén nem végzi azonnal a kukában. Vagy bármilyen kézzel készített személyesebb ajándék.

Vigyázat! Mielőtt nekivágnál a home made ajándék készítésnek, kérdezd meg esküvőszerveződet, dekorosodat, hogy hogyan tudsz az egész esküvő koncepciójához passzoló, szép végeredményt készíteni a sok belefektetett munkával, idővel. Nincs annál bosszantóbb mint, amikor beleölsz több órát valamibe, amiről kiderül nem lesz jó/nem elég/nem túl szép/nem illik a koncepcióba/stb.

Még egy ötlet: saját weboldal készítése, ahová feltölthetitek az esküvői fotókat és mindenki kedvére nézegetheti, letöltheti azokat. Ezt előtte egyeztesd a fotósotokkal.

6, esküvői szertartás

Környezetbarát szertartás, ahol nem színesített homokot öntötök össze, hanem fát vagy virágot ültettek el közösen. Ez ma már egyre népszerűbb és szerintem egy nagyon szép elem a szertartásokon. Arról nem is beszélve, hogy utána a közösen ültetett növénykét ugyanúgy gondoznotok, ápolnotok kell, mint a szerelmet kettőtök között. 🙂

7, esküvői helyszín

Csökkenthetitek a levegő szennyezettségét, ha az esküvőt olyan helyszínre tervezitek, ami közel van a polgári/templomi szertartás helyszínéhez, vagy akár egy helyszínen megvalósítható a szertartás és esti mulatozás is. Így a násznépnek kevesebbet kell utaznia = kevesebb autó = tisztább levegő.

8, elemózsia

Egy esküvőn fontos, hogy mindenki jól érezze magát és jókat egyen-igyon, elvégre mindenki éhesen érkezik és mindenki kíváncsian várja az ünnepi menüt. Esküvőszervezőként mindig azt szoktam tanácsolni a Pároknak, hogy legyen elegendő enni- és innivaló, mert annál nagyobb kellemetlenség nincs, mint egy éhes vendégsereg. Viszont válasszatok ennivalót módjával és kalkuláljatok úgy, hogy ne kelljen sokat kidobni. Az élelmiszer tartásával kapcsolatban elég szigorú előírások vannak, amit minden vendéglátó helyiségnek követnie kell, itt nem opció az újrahasznosítás, úgyhogy inkább a mennyiségekre figyeljetek oda.

Tipp: nagyon kevés az az esküvő, ahol ne maradna meg az édesség. Főleg, ha különféle hagyományokból kifolyólag a vendégek, nagymamák is hoznak komplett tortákat, és még ezen felül van egy nagy esküvői torta is. Beszéljetek erről nyíltan a vendégekkel, hogy ne menjen kárba sok-sok finom falat.

Tipp: az éjféli menü a másik sarkalatos pont. Értelmetlen full létszámra kérni, mert személyes tapasztalatom szerint nagyon kevesen szoktak fogyasztani belőle (túl a nagy ünnepi vacsorán, sütizésen, torázáson). Kivéve, ha extrém nagy töltött káposzta fan a násznép 🙂 mert ilyenre is láttam már példát, hogy pillanatok alatt lerabolta a násznép az éjféli tálakat, de ez nagyon ritka.

9, nászajándék

A végére hagytam a legnagyvonalúbbat. Nászajándékként kérhetitek a vendégektől, hogy egy általatok megjelölt szervezetnek ajánljanak fel bizonyos összeget, de akár gyűjtést is szervezhettek némelyik szervezetnek, ami nem csak pénzbeli gyűjtés lehet, hanem bármi egyéb (ruha, tankönyvek, tartós élelmiszer, stb.), amire az adott szervezetnek szüksége van.

+1, szemét

Nagyon alap téma, de sajnos beszélni kell róla, mert a szemetelés egy általános probléma mindenhol. Nem csak esküvőkön, rendezvényeken. Légyszi használd a kihelyezett kukákat, ha szemetet dobsz ki, ne gyűrd a pad vagy szék alá, ne dobd a szépen gondozott és tisztántartott fűre, inkább kérj meg egy felszolgálót, hogy dobja ki vagy kérdezd meg hol találod a kukát, de kérlek ne dobáld szét a szemetet.

Ha dohányszol használd az erre kijelölt helyiséget és a cigaretta csikket kérlek dobd az erre kijelölt kukába. Tudom menőnek tűnik a földre hajítani és ott hagyni, de kérlek légy tudatos és inkább védd annyira a saját környezetedet, hogy a kezedben lévő csikket a szemétbe hajítod. Mutass példát és tegyél azért, hogy a gyerekeid és unokáid is egy élhető, zöld környezetben nőhessenek fel és mondhassák majd ki a boldogító igen-t szívük választottjának.

Ezek apró lépések, kis tettek.

Szentül hiszem, hogy az összefogásnak óriási ereje van és az apró, tudatos tetteknek eredménye lesz. Ahogy egy csöpögő vízcsap is meg tud tölteni egy kádat, csak idő kérdése.

Tegyél Te is mindennap valamit, tegyél azért az esküvődön is, hogy óvd a környezetet. Nem csak magad miatt, mindannyiunk miatt, a következő generációk miatt.

Megosztás:

Még több cikk

Esküvői kisokos – szervízdíj az esküvői költségekben

Épp egy idei őszi esküvőhöz készítem össze az esküvői helyszínajánlót és a kiajánl...

Tovább olvasom

Esküvői helyszín vis maior – mi van, ha leég a helyszín az esküvő előtt?

Tavaly volt egy visegrádi esküvőm, ahol a Jegyespár pont a most (2024. márc. 09-én) leéget...

Tovább olvasom

30 fős exkluzív esküvő 2 millió Ft alatt

Prémium minőség költséghatékonyan, Budapest egyik legelegánsabb helyszínén, a Gundel Pal...

Tovább olvasom

„a Mi esküvőnk, a Mi szabályaink”

Beleszólnak az esküvőtök szervezésébe? Szájhúzásokkal, fintorral, lehurrogással találk...

Tovább olvasom

Milyen a tökéletes esküvő?

Az én definícióm szerint a tökéletes esküvő: önazonos, Titeket tükröz, a Ti személyis...

Tovább olvasom

Hogyan válassz esküvői fotóst és videóst a Nagy Napra?

A Nagy Nap után az esküvői fotók és videó felvételek őrzik azokat a csodaszép pillanatok...

Tovább olvasom
  • Copyright 2023 Minden jog fenntartva

Copyright 2023 © Minden jog fenntartva | MenyegzőreFel