fbpx

Megéri jövő évi esküvőt szervezni a koronavírus idején? – 8 tény, amire bátran alapozhatsz

Szerző
Hajnik Ágota

Megéri jövő évi esküvőt szervezni a koronavírus járvány idején?

Vajon érdemes ilyenkor foglalót/előleget fizetni bárkinek? Nem fogtok pórul járni?

Vajon visszatér a járvány jövőre is? Mi van, ha a jövő évi esküvőket is el kell halasztani?

Temérdek kérdés, ami ilyenkor a Jegyespárok fejében motoszkál, jogosan, hiszen a járvány alaposan felforgatta mindenki életét. Munkahelyek szűntek, magunkra zártuk az ajtót jó pár hónapra és még nem tudni pontosan hol a vége az egésznek. Amikor írom ezt a cikket (2020. május. 12.), a kormány elkezdte lazítani a korlátozó intézkedéseket, de esküvőket továbbra sem lehet tartani Magyarországon.

Óriási csapás volt az idei esküvői szezonra ez a járvány, mind a Jegyespárok, mind a Szolgáltató kollégák oldaláról. Több ezer esküvőt kellett elhalasztani, lemondani, átszervezni.

Habár biztosat nem tudunk kijelenteni a fejleményeket illetően és a jövőt sem tudjunk megjósolni, viszont vannak olyan tények, amikre jóval nagyobb bizonyossággal tudunk támaszkodni. Nézzük is ezeket:

1, Pár hónapnyi extra idő

A jelenlegi helyzetben sok esküvői szolgáltató felszabadult az elhalasztott vagy lemondott esküvők miatt. Ennek egy óriási előnye, hogy a jövő évi esküvőre készülő Jegyespárokkal az átlagosnál nagyobb kapacitással tudnak egyeztetni, kommunikálni. Fel tudnak gyorsulni az ajánlatadások és gyorsabban, gördülékenyebben tudtok haladni a 2021-es vagy 2022-es esküvők szervezésével.

Ha a karantén idején Nektek is felszabadult egy adagnyi szabadidőtök, akkor használjátok ki ennek előnyét, és fordítsátok hatékonyan az esküvőtök szervezésére, tervezésére.

2, Ősztől zsúfoltság

Mivel a legtöbb esküvő őszre tolódik idén, így az esküvői szolgáltatók többsége ebben az időszakban nagyon leterhelt lesz. Egy komplett esküvői szezont kell nyár vége-ősz-tél elejére bezsúfolni a járvány miatt.

Lesznek, akik több egymást követő héten, heti 2-3 esküvőt fognak teljesíteni, ami rendkívül megterhelő. Természetesen minden esküvői szakember a tőle telhető lehető legnagyobb maximalizmussal fogja teljesíteni az elnapolt esküvőket is, hiszen még erősebb lesz bennük a vágy, hogy a meglévő Jegyespárjaik arcán őszinte mosolyokat lássanak.

Tehát, amivel mindenképp kalkulálj, ha jövőre tervezed az esküvődet: most tavasz és nyár közepéig a legtöbb esküvői szolgáltató jóval több szabadidővel rendelkezik és könnyedén, gördülékenyen fogsz tudni egyeztetni szinte bárkivel. Viszont augusztus közepétől egyre elfoglaltabbak lesznek a szolgáltatók és nehézkessé válhat az ajánlatkérés, az egyeztetés, a kiválasztott szolgáltatók foglalása.

3, Jövő évi telítettség

Sok idei esküvő tolódik el következő évre, a jövő évi dátumok vészesen fogynak mindenkinek a naptárában. Érdemes időben lefoglalni a szolgáltatókat.

4, Szerződés

A járvány megmutatta, hogy egy jó szerződés mindennél fontosabb, mind a két fél részéről. Egyrészt bármi történik, a szerződés írott formában rögzíti a felek elképzeléseit és érdekeit. Másrészt egy jó szerződés mellett sosincs félreértés, nem keveredik konfliktus, nézeteltérés.

Figyeljetek oda a szerződésekre és minden szolgáltatóval szerződjetek.

5, Járvány jövőre?

Nos, azt sajnos senki nem tudja megjósolni, hogy jövőre visszatér-e a járvány.

Egy biztos, jövőre már minden esküvői szolgáltatónak lesz egy bevett szokása arra, hogy miként kell egy ilyen, vagy ehhez hasonló helyzetet kezelni, megoldani. Túl lesznek egy halomnyi tapasztalaton és ezeket sokkal gördülékenyebben fogják tudni használni, gyakorlatba ültetni. Nincs amitől félnetek.

6, Árak? Kedvezmények? – Érdemes most fizetni?

Sok esküvői szolgáltató a jelenlegi, idei árait fogja tartani jövőre is. Legalábbis, amíg el nem kezdődik az őszi leterheltség, addig minden bizonnyal. Sokan plusz kedvezményeket, ajándék szolgáltatásokat építenek a díjazásuk mellé, hiszen mindenkinek az a célja, hogy a jelenlegi járvány helyzeten túllendüljön és jövőre is legyenek megbízásai az átszervezett esküvőkön kívül is. Éljetek ezekkel a lehetőségekkel.

7, Ki éli túl?

Az esküvőipart alaposan megrengett a járvány és bizony sok esküvői szolgáltató került nehéz helyzetben. Biztos lesz olyan szolgáltató, akitől átmenetileg, vagy véglegesen el kell köszönni a szakmán belül.

Aki valóban hivatásszerűen dolgozik az esküvő szakmában, az nem fog végleg eltűnni és egészen biztos, hogy találni fog olyan kreatív megoldást, amivel át tud lendülni a kiesett időszakon, még ha nehezen is. Egy igazi hivatást nem lehet csak úgy egyik napról a másikra félretenni. Aki, csupán hobbinak tekintette éltetek egyik legfontosabb napját, nos, attól valószínűleg végérvényesen búcsút vehetünk. Minden válságnak van egy egészséges piactisztító hatása.

Ha attól féltek, hogy az adott szolgáltató kolléga, akivel éppen egyeztettek, netán nem fogja túlélni ezt az időszakot és nem tudja teljesíteni a jövő évi esküvőtöket, akkor ne gyötrődjetek magatokban, igenis beszéljetek erről nyíltan a szolgáltatóval. Nincs rosszabb, mint amikor folyamatos félelemben és stresszben éltek a megválaszolatlan kérdések miatt, megmérgezi a készülődés (egyébként örömteljes) időszakát.

8, Emberi tényezők

Hogyan fognak az emberek gondolkodni a csoportos rendezvényekről? Vajon félni fognak még jövőre is egy esküvőtől? Megtudják engedni maguknak a vendégek anyagilag, hogy a jövő évi esküvőkön részt vegyenek? És folytathatnám a kérdéssort számtalan bizonytalanságot előidéző gondolattal, melyek jogosan fordulhatnak meg a fejetekben.

Ami egészen biztos: egy esküvő ugyanúgy egyszeri és különleges esemény marad mindenki életében. Ugyanúgy kettőtökről fog szólni és a vendégeiteknek, családtagjaitoknak ugyanúgy fontosak maradtok Ti és a boldogságotok, akárcsak a járvány elején. Sőt! Azt látom, jelen helyzetben mindenki saját bőrén tapasztalja, hogy mennyire fontos a család, az összetartás, az eddig elhanyagolt emberi kapcsolatok sokkal fontosabbá válnak.

Lehet, hogy maradni fognak kételyek az emberekben még jövőre is. Lehet, hogy anyagi szempontból nem mindenki fog tudni teljesen talpra állni. Viszont a család közös ünnepe ugyanúgy fontos fog maradni.

Azt se felejtsük el, hogy még több mint 6 hónap áll előttünk a következő évig, ezalatt nagyon sok minden változhat, javulhat.

Azt javaslom, ha 2021-re, vagy későbbre tervezed az esküvődet: kezdj neki a szervezésnek és használd ki azt az előnyt, amit a járvány idézett elő. Haladj gyorsabban, lendületesebben, hogy amikor beköszönt az ősz, már a szervezés tetemes részén túl legyetek és nyugodtan hátradőlhessetek.

Ha elakadtál a szervezés során, problémába ütköztél, vagy csak kérdések cikáznak benned, amikre jól jönne egy szakértő válasza, írj nekem bátran üzenetet. Semmi elköteleződés, csak beszélgetünk egy jót és utána Te nyugodtabb szívvel, fellélegezve folytathatod tovább a szervezést. 🙂

Szép napot és mosolygós menyegzőre készülődést kívánok, 🙂

~Ágota~


A képet Szugfil Máté készítette Enikő & Bálint esküvőjén.
Helyszín: Ndustrial Studios | Smink: Pacsuta Ági Professional MakeUp Artist | Frizura: Jancsi Adrienn – Elite Wedding Hair | Menyasszonyi ruha: Igen Esküvői Ruhaszalon

Megosztás:

Még több cikk

Esküvői kisokos – szervízdíj az esküvői költségekben

Épp egy idei őszi esküvőhöz készítem össze az esküvői helyszínajánlót és a kiajánl...

Tovább olvasom

Esküvői helyszín vis maior – mi van, ha leég a helyszín az esküvő előtt?

Tavaly volt egy visegrádi esküvőm, ahol a Jegyespár pont a most (2024. márc. 09-én) leéget...

Tovább olvasom

30 fős exkluzív esküvő 2 millió Ft alatt

Prémium minőség költséghatékonyan, Budapest egyik legelegánsabb helyszínén, a Gundel Pal...

Tovább olvasom

„a Mi esküvőnk, a Mi szabályaink”

Beleszólnak az esküvőtök szervezésébe? Szájhúzásokkal, fintorral, lehurrogással találk...

Tovább olvasom

Milyen a tökéletes esküvő?

Az én definícióm szerint a tökéletes esküvő: önazonos, Titeket tükröz, a Ti személyis...

Tovább olvasom

Hogyan válassz esküvői fotóst és videóst a Nagy Napra?

A Nagy Nap után az esküvői fotók és videó felvételek őrzik azokat a csodaszép pillanatok...

Tovább olvasom
  • Copyright 2023 Minden jog fenntartva

Copyright 2023 © Minden jog fenntartva | MenyegzőreFel